Beeldende therapie

Beeldende therapie helpt je inzicht te krijgen in ingrijpende gebeurtenissen of in vraagstukken waarin je bent vastgelopen zonder dat je er direct over hoeft te praten. Gevoelens en emoties zijn soms moeilijk te verwoorden. Beeldende therapie biedt uitkomst door een eigen, unieke manier van communiceren. Je gaat aan de slag met verschillende materialen, maar het kan ook zijn dat we je vraagstuk verbeelden in een rollenspel of opstelling. Zo kun je je emoties ontdekken, inzichten vormgeven en vat krijgen op wat je diep van binnen voelt en wilt.

Wanneer je bijvoorbeeld veel onrust voelt, maar dit niet via woorden uit kan of durft te drukken, kun je de onrust op een veilige manier vormgeven via bijvoorbeeld een tekening. Dit kun je doen op een directe of symbolische manier, net wat voor jou goed voelt. Door later met afstand naar je tekening te kijken, en het er met je begeleider over te hebben, krijg je meer inzicht in je vraagtstuk. Op basis van die inzichten kun je overgaan tot actie. Het creatieve werk geeft eigenlijk op een concrete manier feedback aan je, omdat het een uitdrukking is van jouw wensen, emoties, conflicten en ideeën.

Meestal staat deze vorm niet op zichzelf. Het kan zijn dat het incidenteel gebruikt wordt om een bepaald inzicht 'vrij te maken' die zich anders niet (of moeiijker) had geopenbaard. Je bent bijvoorbeeld in gesprek waarin het de begeleider duidelijk wordt dat woorden geen expressie kunnen geven aan wat je probeert over te brengen. Of je merkt juist dat je verdwaalt in 'je hoofd' en in een woordenstroom die niet de lading dekt van wat je wil zeggen.