EMDR

Wat is EMDR?

Eye movement desensitisation reprocessing, ofwel EMDR, is een beproefde methode vanuit de gedragstherapie en neurowetenschappen, waardoor je doeltreffend en in een beperkt aantal sessies (soms maar 1 of 2) angsten, blokkades, stress, verlies van baan, partner of scheiding te boven komt. Door de "versnelde informatieverwerking" tijdens EMDR - die door de zogenaamde klikjesmethode via een koptelefoon in de hersenen tot stand komt - worden oude pijnlijke herinneringen (als het ware 'bevroren' in een verborgen deel van het geheugen) in een versneld tempo 'ontdooid' en beschikbaar gemaakt om verwerkt te worden. Net als een verborgen folder in een computer worden jouw bestanden in je breinbibliotheek gescand en 'opgeschoond': herinneringen, emoties, ervaringen, gedachten, overtuigingen. Deze zijn bij elk mens op een andere manier gerangschikt. Bestanden die zorgen voor blokkades of beperking in handelen, voelen en denken worden opnieuw gereset en je brein krijgt de mogelijkheid om overbodige ballast te lozen. Je voelt je bevrijd, opgeruimd en er is weer meer ruimte op jouw harde schijf voor nieuwe stappen en besluiten.

Waarvoor is EMDR bedoeld?

EMDR is voor vele zaken inzetbaar die te maken hebben met het doorbreken van situaties of gedrag dat je zelf als negatief ervaart. Denk daarbij aan het willen stoppen met roken, te dik zijn, minder willen drinken, eetstoornissen, angst voor de (tand)arts of om te vliegen. Vaak hebben we bepaald gedrag ontwikkeld om onszelf een beetje te beschermen tegen de overdaad aan "negatieve" prikkels uit de omgeving. Of dat nu in ons verleden ligt of iets dichterbij in de tijd. Bepaalde gebeurtenissen kunnen gewoon diep ingrijpen in je leven. Sommige mensen 'verwerken' deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich klachten.

De ervaringen met EMDR hebben de afgelopen jaren laten zien dat het mogelijk is een grote verscheidenheid aan klachten te behandelen (van iets waar je maar niet vanaf komt tot en met het verwerken van traumatische gebeurtenissen). Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van één of meer vervelende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft. Voor iedereen is dat anders. Het belangrijkste doel van EMDR is om de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken zodat psychische klachten sterk verminderen of verdwijnen.

Wanneer EMDR?

EMDR is bestemd voor een ieder die te maken heeft gehad met stressvolle situaties zoals:

Soorten klachten die je kan hebben die goed te behandelen zijn met EMDR:

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat mensen goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling uiteraard langer. Bron: EMDR Nederland